Dirvožemio tyrimai yra būtini, siekiant užtikrinti tvarų ir efektyvų žemės ūkį bei apsaugoti aplinką. Jie padeda nustatyti dirvožemio savybes bei galimybes išauginti didesnį derlių. Kokie tyrimai aktualiausi ir kodėl svarbu gerai pažinti savo ūkio dirvožemį? Šiame straipsnyje aptarsime dirvožemio granuliometrinę sudėtį, struktūrą ir katijonų mainų gebą – tris tarpusavyje glaudžiai susijusias savybes, lemiančias dirvožemio derlingumą ir augalų augimo sąlygas.
Vieni aktualiausių dirvožemių tyrimų yra maistinių medžiagų kiekio, pH lygio, struktūros būklės, organinės anglies kiekio, biologinio aktyvumo, katijonų mainų gebos nustatymas. Remiantis šiais rodikliais, galima tiksliau parinkti trąšas, optimizuoti augalų auginimo sąlygas ir išvengti perteklinio tręšimo, kuris gali neigiamai paveikti ne tik patį dirvožemį bet ir aplinką. Be to, reguliariai atliekami tyrimai padeda išvengti nereikalingų išlaidų trąšoms, užtikrinant ekonomišką ir darnų ūkininkavimą.
Norint tvariai naudoti dirvožemį, svarbu jį gerai pažinti. Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie dirvožemio sveikatą, kuri vertinama pagal tris pagrindinius rodiklius. Pirmas – biologinės savybės, apimančios mikroorganizmų kiekį ir jų veiklą, organinių medžiagų skaidymą, azoto atpalaidavimą, dirvožemio „kvėpavimą“ bei fermentų aktyvumą. Antras – cheminės savybės: dirvožemio pH, kuris lemia maisto medžiagų (azoto, fosforo, kalio, kalcio, magnio ir kt.) prieinamumą augalams. Trečias – fizikinės savybės, kurios daro įtaką vandens režimui, šilumos palaikymui, struktūrai, agregatų stabilumui ir dirvožemio tankiui.
Kuo daugiau sužinome apie šiuos rodiklius, tuo geriau suprantame dirvožemio būklę ir galime priimti tvarius sprendimus, siekiant didesnio derliaus. Išsamūs dirvožemio tyrimai, atliekami LŽŪKT laboratorijoje, padeda įvertinti jo fizikines, biologines ir chemines savybes bei suplanuoti dirvožemio gerinimo strategiją.
Daugiau skaitykite www.agroakademija.lt
© 2025 LŽŪKT
Visos teisės saugomos
Šioje interneto svetainėje pateiktą tekstinę
ir grafinę informaciją, videomedžiagą
naudoti kituose kūriniuose, kopijuoti,
platinti ir atgaminti be išankstinio
VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo
tarnybos leidimo griežtai draudžiama.
Mūsų svetainė naudoja slapukus (angl. cookies). Šie slapukai naudojami statistikos ir rinkodaros tikslais.
Jei Jūs sutinkate, kad šiems tikslams būtų naudojami slapukai, spauskite „Sutinku“ ir toliau naudokitės svetaine.
Kad veiktų užklausos forma, naudojame sistemą „Google ReCaptcha“, kuri padeda atskirti jus nuo interneto robotų, kurie siunčia brukalus (angl. spam) ir panašaus tipo informaciją.
Taigi, kad šios užklausos forma užtikrintai veiktų, jūs turite pažymėti „Sutinku su našumo slapukais“.
Jūs galite pasirinkti, kuriuos slapukus leidžiate naudoti.
Plačiau apie slapukų ir privatumo politiką.
Funkciniai slapukai (būtini)Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, ir negali būti išjungti. Šie slapukai nesaugo jokių duomenų, pagal kuriuos būtų galima jus asmeniškai atpažinti, ir yra ištrinami išėjus iš svetainės. |
|
Našumo slapukaiŠie slapukai leidžia apskaičiuoti, kaip dažnai lankomasi svetainėje, ir nustatyti duomenų srauto šaltinius – tik turėdami tokią informaciją galėsime patobulinti svetainės veikimą. Jie padeda mums atskirti, kurie puslapiai yra populiariausi, ir matyti, kaip vartotojai naudojasi svetaine. Tam mes naudojamės „Google Analytics“ statistikos sistema. Surinktos informacijos neplatiname. Surinkta informacija yra visiškai anonimiška ir tiesiogiai jūsų neidentifikuoja. |
|
Reklaminiai slapukaiŠie slapukai yra naudojami trečiųjų šalių, kad būtų galima pateikti reklamą, atitinkančią jūsų poreikius. Mes naudojame slapukus, kurie padeda rinkti informaciją apie jūsų veiksmus internete ir leidžia sužinoti, kuo jūs domitės, taigi galime pateikti tik Jus dominančią reklamą. Jeigu nesutinkate, kad jums rodytume reklamą, palikite šį langelį nepažymėtą. |