Naujienos

Įvertintas keturių aplinkosaugos priemonių efektyvumas

  2025-03-24

Vandens panaudojimas, jo kokybės išsaugojimas bei maisto medžiagų valdymas – svarbi tema ne tik žemės ūkyje dirbantiems, bet ir visuomenei. Šis klausimas susijęs ir su vandens kokybe – juk veikla, leidžianti sulaikyti laukų dirvožemiuose esamas, mineralinėmis ir organinėmis trąšomis papildomas maisto medžiagas, naudinga tiek aplinkai, tiek besidominančiai visuomenei.

Žemės ūkyje dirbantiems aktualus klausimas – kokios ūkininkavimo praktikos naudingos, kad ūkininkaujant būtų galima išvengti maisto medžiagų nuostolių.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT) kartu su Klaipėdos universitetu dalyvauja tarptautiniame projekte „Optimalios vandens ir maistinių medžiagų išsaugojimo ir pakartotinio naudojimo strategijos mažuose žemės ūkio baseinuose įvairiuose Europos dirvožemio ir klimato regionuose“ (OPTAIN). Projekto veiklos orientuotos į natūralias nedidelės apimties vandens sulaikymo priemones, skirtas sulaikyti vandens ir maisto medžiagas arba efektyviau jas valdyti. Tokios vandens sulaikymo priemonės gali būti:

Žemės ūkio priemonės: pievų išsaugojimas ir atkūrimas, buferinės (apsauginės) augalų juostos šalia vandens telkinių, dirvožemio apsaugos priemonės, tokios kaip žalioji danga, tarpiniai augalai, paliekami per žiemą, mulčiavimas, augalų kaitos ir auginimo praktikos. valdymas ir kt.
Hidro-morfologinės priemonės: tvenkiniai, šlapynės, natūralios infiltracijos atkūrimas, vandens šaltinių tėkmių natūralizavimas ir kt.
Kitos priemonės, teigiamai veikiančios vandens ir maisto medžiagų naudojimo efektyvumą žemės ūkio gamyboje.
Įgyvendinant OPTAIN projektą Lietuvoje, pasirinktas Dotnuvėlės upės baseinas, reprezentuojantis regioną, kuriame išvystytas aukšto lygio žemės ūkis.

Siekiant nustatyti aktualias vandens sulaikymo priemones, kurias būtų galima vertinti matematinio modeliavimo metodu, projekto metu buvo diskutuota tiek su aplinkos apsaugos atstovais, tiek ūkininkais. Diskusijose identifikuotos kelios maisto medžiagų sulaikymo priemonės: skirtingų pločių apsaugos juostų šalia vandens telkinių įrengimas, tarpinių augalų auginimas, beariminė žemės dirbimo praktika ir šlapynių įrengimas.

Minėtas vandens ir maisto medžiagų sulaikymo priemones, jų efektyvumą sulaikant maisto medžiagas vertino Klaipėdos universiteto mokslininkės, besiremiančios vyraujančia ūkininkavo praktika Dotnuvėlės upės baseine esančiuose ūkiuose.

Atrinktos priemonės vertintos matematinio modeliavimo metodu. Buvo renkami bei vertinami įvairūs duomenys: dirvožemio savybės, klimato sąlygos, praktinės ūkininkavimo veiklos, tręšimas, augalų auginimas, vandens ištekliai, taip pat meteorologiniai duomenys, įskaitant Dotnuvėlės baseino ūkiuose įrengtų meteorologinių stotelių duomenys, bei kiti svarbūs parametrai.

Daugiau skaitykite www.agroakademija.lt